Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ηρακλείου

Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2015 13:07

Ανεξηγητα Φαινόμενα Project A1 - όλες οι εργασίες μαζί

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Αναλύοντας πώς μία λανθασμένη διοχέτευση της εγκεφαλικής ενέργειας οδηγεί σε ακραία συμπεριφορά, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως ο ευφυής χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση από το περιβάλλον, για την σωστή διοχέτευση των προσόντων του.

 

Λένε πως η διάνοια ελάχιστα απέχει από την τρέλα. Σίγουρα η καταπίεση της ελεύθερης, δημιουργικής έκφρασης μπορεί να οδηγήσει σε ακραία συμπεριφορά. Η ψυχοπαθολογία αναγνωρίζει πως στη διάνοια, κάποιες φορές εμφανίζονται ακραία κυκλοθυμικά συμπτώματα: συναισθήματα ευφορίας, ενεργητικότητας, υψηλής αυτοεκτίμησης, και αστείρευτης έμπνευσης, διαδέχονται την κατάθλιψη, υπνηλία, χάσιμο προορισμού, κι αδυναμία συγκέντρωσης.

Η διεθνής έκφραση «Τρελός Επιστήμονας» εκφράζει την απόμακρη, ξεχωριστή, ασυμβίβαστη, παράδοξη φύση του φωτισμένου. Ως δείγματα της ιδιαιτερότητας, ο ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί μεγαλουργούσε μόνον σε ένα ακατάστατο περιβάλλον. Η θεϊκή έμπνευση εκφραζότανε μέσα από το απόλυτο χάος: αναποδογυρισμένα έπιπλα και διάσπαρτα ρούχα. Κι αν κάποιος είχε το θράσος να… συμμαζέψει την Αίθουσα Ζωγραφικής του, ο Νταλί κατεχόταν από απίστευτες εκρήξεις θυμού, εκσφενδονίζοντας βρισιές κι αντικείμενα, ώσπου η Θεά Έμπνευση να τον επισκεφτεί ξανά.

 

Μα κι ο Αινστάιν, εφήρμοζε την φυσική του ιδιοφυία στην κουζίνα της συζύγου του, δημιουργώντας αυτοσχέδια … εκρηκτικά ανοιχτήρια για τις … δύσκολες κονσέρβες !!!

 

Τι ονομάζουμε τρελό; Το δυσνόητο, αυτό που δεν χωρά στην «κοινή» λογική, γιατί την έχει υπερβεί! Αυτό που δεν συγκρίνεται με ότι άλλο έχουμε γνωρίσει ως τώρα. Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, χρησιμοποιούμε εκφράσεις τύπου «Είμαι τρελός για σένα», «Τρελαίνομαι για παγωτό». Έτσι η τρέλα είναι συνώνυμο της υπερβολής, της συναισθηματικής έξαρσης, της πνευματικής κι ενεργειακής έντασης. Μα αυτά δεν είναι και συνώνυμα του Εν-Θουσιασμού, όπου «Εν-Θεώ» σημαίνει «βιώνω τέτοια συναισθηματική έξαρση, που νοιώθω σαν να βρίσκομαι κοντά στο Θεό»; Η ευφυία λοιπόν, δεν είναι άλλο από «Εν-Θουσιασμός», και η προσπάθεια αναχαίτισης της μπορεί να εκφραστεί αμυντικά και ως «Ιερή Μανία» !!!

 

Από Ανθρωπολογικής και Κοινωνικής Πλευράς, ο εξελιγμένος εγκέφαλος μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε ακραίες πράξεις, θετικές ή αρνητικές.

 

Μείζων πρόκληση του Ψυχιάτρου ή Κοινωνικού Λειτουργού θα ήτανε να μετατρέψει τις «ακραίες εκδηλώσεις της ευφυϊας», από καταστροφικές σε δημιουργικές. Ένα ενδιαφέρον πείραμα σε ψυχιατρεία και φυλακές ανηλίκων θα ήτανε η αντικατάσταση φαρμάκων και κλασικών μεθόδων ή τιμωριών με πνευματικές και συναισθηματικές προκλήσεις και ανάλογες ανταμοιβές. Γιατί το μεγαλείο της διάνοιας έγκειται στο ότι αυτός που γεύεται την ανώτερη πνευματική δημιουργία, νοιώθει ύψιστη ψυχική ικανοποίηση. Τα κατώτερα ενεργειακά πεδία δεν θα τον ενδιαφέρουν πλέον, γιατί θα αποζητά πάντοτε την ανώτερη πνευματική διεύρυνση, την ανώτερη συνειδητότητα.

 

Ο ευφυής είναι ένας κοινωνικός θησαυρός, που πρέπει να εντοπιστεί από νωρίς, ώστε να δημιουργηθεί γύρω του το κατάλληλο περιβάλλον ενθάρρυνσης, πριν η ιδιαίτερη ευφυία του τον οδηγήσει στο κοινωνικό περιθώριο. Π.χ. Νέοι άνθρωποι που διοχετεύουν την ενέργεια τους ως χάκερς, δημιουργώντας υιούς και καταστρέφοντας υπολογιστές, θα μπορούσαν στο σωστό περιβάλλον αποδοχής και με σωστό χειρισμό να γίνουν σπουδαίοι επαγγελματίες στον χώρο του I.T.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

 

Ο Χαλίλ Γκιμπράν περιέγραψε τον γονιό σαν τόξο που βοηθά το παιδί (βέλος) να φτάσει τον στόχο του. Ανάλογη όμως είναι και η θέση του εκπαιδευτικού, σαν πνευματικός γονιός. Το παιδί που απολαμβάνει την αποδοχή γονιών κι εκπαιδευτικών, μπορεί πραγματικά να διαπρέψει, να κάνει θαύματα. Χωρίς την αναγνώριση και την ιδιαίτερη μεταχείριση, η βασική εκπαίδευση παραλαμβάνει αμέτρητους ευφυείς μαθητές, που όπως τον Αινστάιν, δεν τους αντιλαμβάνεται, τους αξιολογεί λανθασμένα, και χάνει τον χρόνο τους μέχρι η Ανώτερη Εκπαίδευση ή το σχολείο της ζωής να τους παραλάβει και να τους οδηγήσει στην πραγμάτωση, στο ανώτερο επίπεδο των προδιαγραφών τους.

 

Ένα ενθαρρυντικό, έξυπνο περιβάλλον, μπορεί να εμπνεύσει και να στηρίξει την ευφυϊα, οδηγώντας την σε έργα δημιουργικά, παραγωγικά, για το κοινό καλό. Αντιθέτως, ένα εχθρικό περιβάλλον μπορεί να την αναχαιτήσει, να την περιορίσει, και ως αποτέλεσμα να παράγει έργα αντιπαραγωγικά, ίσως και καταστροφικά.

 

"Ο νεαρός Μπίλ Γκέιτς έχασε την δουλειά του ως προγραμματιστής λόγω νωθρότητας, περιορισμένης αντίληψης και αναποτελεσματικότητας. "

 

Ο νεαρός Μπίλ Γκέιτς έχασε την δουλειά του ως προγραμματιστής «λόγω νωθρότητας, περιορισμένης αντίληψης και αναποτελεσματικότητας». Κι όμως, είναι ένας άνθρωπος που σημάδεψε τον 20ο και 21ο αιώνα όσο λίγοι. Είναι θαυμαστά τα επιτεύγματα του: Δημιούργησε έναν τεχνολογικό και οικονομικό κολοσσό, επηρρεάζει την παγκόσμια οικονομία, και απασχολεί επαγγελματικά εκατομμύρια ανθρώπους, που έμμεσα ή άμεσα, εργάζονται γι αυτόν, κι ακολουθούνε την Ι.Τ. τεχνολογία χρησιμοποιώντας τα προγράμματα του. Να πως το περιβάλλον επιδρά άμεσα και καταλυτικά στην θετική ή αρνητική εκδήλωση της διάνοιας.

 

· Πολλά εκατομμύρια μήλα έπεσαν από πολλές μηλιές, ώσπου το 1666 μ.Χ ο Άγγλος Νεύτων παρατήρησε αυτό το ένα μήλο να πέφτει, και συνέλαβε τον νόμο της Βαρύτητας, αυτόν που ο Λαπλάς ονόμασε «Μνημείο της παγκόσμιας μεγαλοφυϊας».

 

· Ο Κάντ, Γερμανός φιλόσοφος και θαυμαστής του Νεύτωνα, επαναπροσδιόρισε την φυσική και την μεταφυσική. Όντας μεγαλοφυϊα, καταπιάστηκε με ποίκιλα θέματα, συμπαντικά, ηθικά, αισθητικά, φυσικά φαινόμενα, ιδέες θεολογικές και μεταφυσικές. Ιδέες τόσο πλατειές, ώστε θεωρείται ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της νεότερης ιστορίας.

 

· Άνθρωποι, ζώα και φυτά εξελίσσονται, μεταλλάσσονται εξ αρχής της Δημιουργίας του κόσμου, μέχρι που ο Δαρβίνος παρατήρησε την εξέλιξη αυτή. Με την θεωρία του ξετύλιξε την βιολογική πάλη της επιβίωσης, όπου ο βιωτικός ανταγωνισμός ευνοεί άτομα τροποποιημένα, εξελιγμένα, χωρίς όμως να καταστρέφει τα προηγούμενα.

 

Την βιολογική αυτή πάλη, την αντιλαμβανόμαστε στην φύση με τρείς κυρίως μορφές :

 

1) Μέσω της αυτο-βελτίωσης.

 

2) Μέσω της εξόντωσης των πλέον συγγενικών προς εμάς οργανισμών.

 

3) Μέσω της εξόντωσης των ισχυροτέρων από εμάς οργανισμών.

 

Οι εκφάνσεις της διάνοιας:

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες διαφοροποίησαν την ευφυϊα:

 

· Στην Ιδιοφυία (Genius) το άτομο έχει μία εξαιρετική φυσική ικανότητα ή ταλέντο σε έναν τομέα, ή σε παρεμφερείς τομείς (π.χ. Μαθηματικά και Φυσική, ή Ζωγραφική και Φωτογραφία).

 

· Στην Μεγαλοφυϊα (Multiple Intelligences) η διάνοια αφορά πολλούς διαφορετικούς τομείς. Ο άνθρωπος είναι πολυμαθής, δημιουργικός και καινοτόμος.

 

Ο Η.Gardner στην «θεωρία των Πολλαπλών Διανοιών » αναλύει τα είδη διανοίας σε

 

o Γλωσσομάθεια,

 

o Λογική-Μαθηματική,

 

o Οπτική (Καλλιτεχνική, Μηχανική, Αρχιτεκτονική)

 

o Σωματική-Κινητική

 

o Μουσική

 

Κατεβάστε το συνοδευτικό αρχείο PDF

 

Διαβάστηκε 6984 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2015 13:44

Μόνικος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΔΕ

Ιστότοπος: www.kavvalos.gr

Είμαστε και στον Εθνικό Κατάλογο

 

Εθνικος Κατάλογος

Βρίσκεστε εδώ: Home Εργασίες Μαθητών - Projects ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (2014-2015) Ανεξηγητα Φαινόμενα Project A1 - όλες οι εργασίες μαζί