Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ηρακλείου

Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2015 13:37

Το παιχνίδι στην αρχαιοτητα μέχρι σήμερα - Project A2 - Όλες οι εργασίες μαζί

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολλά παιχνίδια σχετίζονται με κάποια θεότητα, με την εννοια είτε της πρώτης επινόησης, της θεικής βούλησης και προστασίας, είτε της εσωμάτωσης τους σε ένα μυθικολατρευτικό πλαίσιο, ή τέλος, της εμπλοκής τους σε τελετές, όπως τα αρχαία αμφιδρόμια τα Απατούρια και τα Ανθεσρίρια, που σηματοδοτούσαν τα ηλικιακά στάδια μέχρι την έξοδο από την εφηβία, οπότε γινόταν και συμβολικά ο αποχωρισμός απο τα παιχνίδια για την αναθεσή τους σε ιερά. Στον Ερμή και τον Διόνυσο αφιερώνονταν κατά κανόνα τα αγορίστικα παιχνίδια.

Σύμβολα της Αφροδίτης και των χαρίτων θεωρούνταν οι αστραγαλοι, ενώ 25.000 αστραγαλοι που βρέθηκαν Κωρύκιο άντρο, κοντά στους δελφούς, όπου λατεύονταν οι νύμφες και ο Πάνας, αποτελούσαν πυθανοτατα αφιερωματα αγοριών και κοριτσιών κατά την έξοδο τους από την εφηβεία αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της εκεί χρήσης τους και σε πράξεις μαντικής.

Πριν απο τον γάμο, οι κοπελιές ανέθεταν τα παιχνίδια τους στην Άρτεμη, την Ήρα, την Αφροδίτη και την Δήμητρα, ευκαιριακά όμως και σε βωμούς Νυμφών και σε ποταμιές θεότητες και ανάμεσα σε αυτά, το προσφιλέστερο όλων, η κούκλα, να συμβολίζει στη διαβατήρια τελετή την αγνότητα του γάμου που θα αποχωρίζοταν, στην γονιμότητα που προσδοκούσαν. Όμως και σε μαντικές πράξεις βρίσκουμε το παιχνίδι!

Το πλαταγώνιον, πολύ διαδεδομένο κόμμα το έπαιζαν όσοι ερωτευμένοι επιθυμούσαν διακαώς να μάθουν αν του αγαπούσε το ταίρι τους, κάπως ανάλογα δηλαδή με το δικό μας μάθημα της μαργαρίτας που συνοδεύετε από την στερεότυπη φράση <<μ' αγαπα, δε μ' αγαπά>>. Τοποθετώντας ο παίκτης στο ένα του χέρι π έταλο παπαρούνας ή ανεμόνας το χτυπούσε με το άλλο και, ανάλογα με την ένταση του ήχου που εβγαζε το πέταλο, μετρούσε και την αγάπη του προσφιλούς προσώπου ή την απόρριψη.

Ο κότταβος, απο την άλλη, παιχνίδι συμποσιακό με καταγωγή απο τη διονυσιακή λατρεία απέκτησε γρήγορα ερωτικό χαρακτήρα καθώς εντάχθηκε στη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα και την ευδιαθεσία που προκαλούσε το άφθονο κρασί και η παρουσία εταίρων. Ο πότης έπρεπε ν' αδειάσει τις τελευταίς σταγόνες του κρασιού μακρυά σε ένα ευρύστομο αγγείο, προφέροντας συνάμα το όνομα που ποθητού προσώπου. Αν οι σταγόνες πετύχαιναν το στόχο τους και άφηναν ήχο αρμονικό, τότε ο οίωνος ήταν ευνοϊκός, σημαίνοντας πως η ερωτική επιδίωξη του παίκτη θα ευοδονώταν.

Η ίυγξ, παιζόταν συνήθως απο γυναίκες ερωτευμένες ή μελλόνυμφες. Είχε τη μορφή μικρού δίσκου, συνήθως κυκλικού ή τετράγωνου, με ή χωρις οδοντώσεις στην περιφέρεια, και με οπές στο μέσο, για να περνά το νήμα, τις άκριες του οποίου κρατούσε ο παίκτης με τα δύο του χέρια. Χαλαρώνοντας και τεντώνοντας το νήμα εναλλάξ, ο δίσκος περιστρεφόταν γρήγορα βουίζοντας. Και όσο διαρκούσαν οι ηχοποιητικές περιστροφές, πρόφερε ο παίχτης μαγικές ρήσεις και επικλήσεις για την πραγμάτωση των ερωτικών του επιθυμιών. Φαίνεται όμως ότι ευκαιριακά οι μαγικές ρήσεις, για να μεγαλύτερη προφανώς αποτελεσματικότητα, γραφόταν κι επάνω στον ίδιο το δίσκο.

 

Κατεβάστε το συνοδευτικό αρχείο PDF

 

Διαβάστηκε 6450 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2015 13:44

Μόνικος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΔΕ

Ιστότοπος: www.kavvalos.gr

Είμαστε και στον Εθνικό Κατάλογο

 

Εθνικος Κατάλογος

Βρίσκεστε εδώ: Home Εργασίες Μαθητών - Projects ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (2014-2015) Το παιχνίδι στην αρχαιοτητα μέχρι σήμερα - Project A2 - Όλες οι εργασίες μαζί